Eiwitpoeders

Zijn eiwitpoeders echt belangrijk?

Het is iets wat wij allemaal iedere dag binnenkrijgen in onze lichaam, maar vooral sporters lijken zich hiermee vol te proppen. We hebben het over niets minder dan eiwitten. Mensen halen eiwitten vaak uit producten als kip, biefstuk, eieren of een bakje kwark. Toch kun je er ook voor kiezen om eiwitpoeder aan te schaffen. In dit artikel leg ik je uit waarom er gebruikgemaakt wordt van eiwitpoeders en welke voordelen dit met zich meebrengt.
Helaas is er een vertekend beeld dat eiwitpoeders alleen nuttig zijn voor sporters. Eiwitpoeders zijn ook goed als je moeite hebt om je dagelijks hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. Er zijn zelfs diverse onderzoeken die constateren dat mensen met ondergewicht vaak ook tekort hebben aan eiwitten. Per kilogram lichaamsgewicht heb je 0.8 gram eiwit nodig. Bij iemand die sport ligt deze hoeveelheid iets hoger, namelijk 1,2 tot maximaal 2,0 gram per lichaamsgewicht. 
Tot voor kort ben ik zelf gestart met het gebruiken van eiwitpoeder. Het eerste wat ik doe na een intensieve training in de sportschool, is een eiwit shake naar binnen werken. Eiwitten zijn, zoals ik in het kopje macro’s beschreef, erg belangrijk voor spierherstel en spiergroei. Of een eiwitpoeder dan ook echt nodig is? Nee! Eiwitpoeder is niet noodzakelijk, maar veel mensen hebben een druk levensbestaan en hebben niet altijd tijd om na een intensieve training een gehele eiwitrijke maaltijd binnen te werken. Eiwitpoeders maken het gemakkelijk voor je om genoeg binnen te krijgen en geen tekorten op te lopen.
Eiwitten worden namelijk vaak geassocieerd met sport, maar het is ook belangrijk voor je gezondheid. Dat het belangrijkste bouwstoffen zijn, weten we allemaal. Alhoewel wij daar dieper op in kunnen gaan. Eiwitten bestaan namelijk uit aminozuren. Bekende aminozuren zijn onder andere cysteïne, glycine en glutamine. Als je een tekort hebt aan bijvoorbeeld glutamine, dan heb je ook vaak last van je darmen, omdat de barrière verstoord raakt. Ook heeft glutamine invloed op je immuunsysteem, stress en je hersenen. Tekort aan aminozuren in het algemeen kunnen zorgen voor slaaptekort, huidproblemen, haaruitval, diabetes en een hoge bloeddruk.
Ooit gedacht dat een tekort aan eiwitten voor zoveel zou kunnen zorgen? Ik krijg er maar stress van, ondanks ik genoeg eiwitten binnen krijg.
Het kiezen van een geschikt eiwitpoeder is een grote klus. Ook ik heb een lange zoektocht achter de rug bij het vinden van de juiste. Je dwaalt het internet af en ziet zo ontzettend veel merken en soorten. Op basis van wat worden de eiwitten gemaakt? Hoeveel suikers zitten erin? Zit er zuivel in? Is het wel gezond? Plantaardig? Het liefst ook biologisch … Je wilt natuurlijk geen eiwitpoeder kiezen om gezonder te zijn en daar uiteindelijk ongezonder door te worden. En als laatst natuurlijk: ‘Hoeveel gram eiwitten per scoop? Want dat is waar het natuurlijk allemaal om draait.  
Ik ben op veel merken gestuit waar ‘whey’ ofwel zuivel in zit. Sinds kort merk ik dat het vermijden van zuivel niet alleen voor een mooiere huid zorgt, maar mijn PDS is daardoor ook erg gekalmeerd. Ook was ik op zoek naar een suikervrije eiwitpoeder zonder geen kunstmatige toevoegingen en met plantaardige producten. Uit mijn lange zoektocht ben ik terechtgekomen bij Sunwarrior Nederland. Voor mij is dit de ultieme eiwitpoeder, omdat hij voldoet aan al mijn eisen. Sunwarrior Nederland staat bekend om hun eerlijke en schone eiwitpoeders. De poeders zijn soja-, suiker-, gluten- en zuivelvrij. De eiwitten zijn gemaakt op basis van volkoren bruine rijst, chiazaad, quinoa en amaranth en bevatten naast de essentiele en niet-essentiele aminozuren die ze bevatten ook vitamines. De eiwitpoeder bevat per 100 gram poeder 72 gram eiwitten. Per portie is dit 18 gram eiwitten. De smaken die Sunwarrior Nederland verkoopt zijn vanille, naturel of chocolade wat is gemaakt op basis van raw cacao. 
Uit mijn persoonlijke ervaring kan ik delen dat, buiten het feit dat het een eerlijk en schoon product is, ook tevreden ben met de smaak. Ik heb de vanille versie en die smaakt prima. Ik word er niet misselijk van, het valt niet zwaar op de maag en ik kan er zelfs van genieten. Ik vergeet vaak om eerst water in mijn flesje te doen en dan pas mijn eiwitpoeder, maar desondanks heb ik geen last van klontjes. Het is een erg lichte eiwitpoeder. De scoop zit aan de deksel vast. Dit is een enorm pluspunt, omdat ik eerder gebruikgemaakt heb van een ander merk waarbij ik continu in mijn eiwitpoeder moest graaien. Niet zo handig en hygiënisch. Gelukkig hebben zij hier een mooie oplossing voor bedacht en kun je je scheplepel vastklikken aan de deksel. 
Ik heb je nu vast enthousiast gemaakt over eiwitpoeders. Gelukkig heb ik een mooie kortingscode voor jou die je kunt gebruiken om 10% korting te krijgen! Dat is: 'getfat2018', maar je hoeft deze niet te onthouden. Klik hieronder op de afbeelding en dan word je doorgeleid naar de website 🙂 

Liefs,

Karima

 Erdmann, R. & Jones , M., (1987) The Amino Revolution, First Fireside Edition, p2. 

Castell LM, Newsholme EA. Glutamine and the effects of exhaustive exercise upon the immune response. Can J Physiol Pharmacol 1998; 76: 524-32.

Follow by Email
Facebook
Instagram