Hoe houd je gezond eten vol?

Aankomen klinkt heel makkelijk, maar wist je dat je ook dan van al dat lekkers moet afblijven? Beginnen met een gezonde levensstijl kan vrij moeilijk zijn, want hoe houd je dit toch vol? In dit artikel geef ik jou graag wat tips. Veel leesplezier!

  1. De intentie

Ons brein is niet voor niets het sterkste orgaan in ons lichaam. Onderschat deze daarom niet! Begin bij de intentie om gezond te gaan eten. Je zou misschien denken: ‘Oh, wat zweverig dit’, maar je iets voornemen is heel belangrijk. Je intentie oefent namelijk heel veel invloed uit op het lot. Als je iedere dag blijft zeggen dat je nooit gezond zal eten, implanteer je het zo in je brein dat je iedere keer toch weer voor die ongezonde snack gaat. Dat komt omdat je ook continu blijft zeggen dat je het toch niet kan. Ze zeggen niet voor niets : je wordt wat je denkt. Je moet erin geloven en je mind focussen op jouw doel. Dit geldt overigens voor alles in het leven. Focus je op je doel en niet op de obstakels.

  1.     Wat is je doel? 

Gezond eten is lekker (naja, een kipburger ook), maar ergens aan beginnen zonder dat je een doel hebt geformuleerd, werkt ontzettend demotiverend. Jezelf iedere keer voor de spiegel toespreken dat je écht vijf keer per dag naar de sportschool moet, kan je zeker over de drempel heen krijgen. Maar wist je dat het veel makkelijker is als je denkt aan het doel? Je wil gezond eten om uiteindelijk aan te komen. Oké, maar hoeveel dan? En waarom wil je zo graag aankomen? En hoeveel kilo? Maak je doel zo duidelijk mogelijk en zie het voor je. Zo weet je waarom je nou zo graag gezond wil gaan eten (en zijn). 

  1.     Niets moet!

Het is je vast ooit overkomen: je staat voor een grote beslissing! Een tafel vol heerlijks of iemand die je iets aanreikt en je denkt ‘shit, ik moet gezond eten, dus ik zal dit wel moeten afwijzen …’. Stop met het woordje ‘moet’. Je hebt de intentie om gezond te eten en je hebt een mooi doel voor ogen, is ‘moet’ dan nog wel een goede woordkeuze? Gezond eten is een keuze die je zelf maakt, dus niemand staat jou aan het einde van de dag op te wachten om je te straffen. Probeer dus niet te doen alsof het een bestraffing is, maar zie het als een keuze. Het is even wennen, maar gezond eten moet (haha) niet als een verplichting voelen. 

  1.     Neem de tijd    

Als je begint met gezond eten, ben je natuurlijk beretrots op jezelf en denk je dat je de wereld aankunt. Ja, dat dacht ik echt. Geen zak chips, mierenzoete koekjes of ijskoude bubbels meer voor mij. Ik liet alles links liggen. Ik was ó zo trots op mezelf … maar toen ging het compleet mis natuurlijk. Dat is helaas niet hoe het werkt. Niemand kan in een dag rijk worden, dus ook niet in een dag healthy en dik(ker). Neem daarom de tijd om het proces op te bouwen. Als je al het ongezonde in een dag aan de kant zet, dan zal je dit ook sneller gaan missen. Het uiteindelijke doel is om een gezonde levensstijl te behouden en dat heeft simpelweg geduld nodig. Probeer iedere week met dingen te kappen en hier rustig aan te wennen.

  1.     Vertel de mensen om je heen dat je gezond eet. 

Als je iedere dag met mensen optrekt die niet op de hoogte zijn van jouw levensstijl, dan kun je ook niet van hen verwachten dat zij hier rekening mee houden. Je krijgt continu een heerlijke zak drop onder je neus gedrukt en jouw continue afwijzingen roepen misschien zelfs wel vraagtekens op na een tijd. Breng hen op de hoogte, want ze zullen op die manier vast rekening met je houden.  

  1.     Je hoeft niet elke dag gezond te eten. 

Net zoals het moeilijk is om in een klap gezond te eten, is het ook moeilijk om helemaal van al dat lekkers af te blijven. Houd daarom de 80/20 regel aan, dan zit je altijd goed. Als je naar een feestje gaat of iemand reikt je iets lekkers aan, neem het! Natuurlijk moet dat lekkers het wel waard zijn om te nemen. Als je weet dat je spijt zult krijgen als je het niet neemt, dan kan je het nemen. Als je er eigenlijk niet echt zin in hebt, neem het niet. Wees niet bang om dingen af te slaan, maar onthoud dat je af en toe echt wel mag cheaten en even los mag gaan met bijvoorbeeld sauzen. Yes, that is my guilty pleasure … Geniet, maar met mate. Zolang je de grens maar niet vergeet. 

  1.     Gezond eten kun je lekker maken! 

Vroeger als kind zijnde zag ik een bakje sla voor me als ik het woordje gezond hoorde, maar gezond eten is niet altijd saai en of niet lekker. Je hebt tegenwoordig zoveel lekkere recepten die ook nog eens gezond zijn. Wees niet getreurd, eten kan nog steeds je beste vriend blijven. Je kan nog steeds écht genieten van je eten. Kies producten die jij lekker vindt en maak er iets lekkers van. Na een tijd zal je niet eens doorhebben dat je gezond eet. 

Veel succes toegewenst bij het volhouden! You can do this, geloof daarin. Dat is waar het allemaal begint. In je brein.