Weet wat je eet

Hoe kan je dikker worden
4 min reading time
 
Lose your weight with sousou aankomen in gewicht  
Hi there!

Sousou is de naam! Ik ben Health Coach & gewichtsconsulente bij Lose your weight with Sousou. Afvallen klink namelijk altjd als een droom in mijn oren, totdat ik besloot de strijd tegen de kilo’s aan te gaan en waar te maken. Nu, ruim 45 kilo lichter, is mijn droom uitgekomen en wil ik zoveel mogelijk mensen helpen om hun gezondheidsdroom waar te maken.

Of je nou probeert aan te komen of af te vallen, voor beiden is het belangrijk te weten wat je eet. Hetgeen jij eet, zorgt er uiteindelijk voor dat je aankomt of afvalt en of dat je gezond bent. We leven momenteel in een tijdperk waarin ons voedsel bijna altijd door diverse toevoegingen bewerkt is en daardoor arm is aan gezonde voedingsstoffen.  Maar over welke toevoegingen heb ik het nou precies en wat bedoel ik eigenlijk met bewerkte voedingsmiddelen? Dat leg ik in deze blog uit!

Bewerkte voeding
Bewerkte voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die van natuurlijke staat zijn veranderd. Een producent produceert producten die wij bijvoorbeeld in de supermarkt kunnen kopen. De producent mag het natuurlijke voedingsmiddel zodanig bewerken zodat het eetbaarder en lekkerder wordt en langer mee kan. Hierin mag hij zelf bepalen wat hij aan het product toevoegt, zolang het maar op de achterkant van het product vermeld wordt. Deze toevoegingen kunnen verschillend zijn, denk bijvoorbeeld aan geur-, kleur- en smaakstoffen, maar ook aan E-nummers en verborgen suikers. Hierdoor verliest het product zijn voedingsstoffen en daarmee ook zijn voedingswaarde. 

Het bewerkte product komt zodanig in de supermarkt te liggen waar wij als consumenten, (of eigenlijk als een “kudde schapen”) deze producten massaal gaan kopen, omdat we denken dat ze dus gezond zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ontbijtproduct zoals muesli. De ontbijtafdeling van de supermarkt staat er vol mee. Op bijna elke muesli verpakking staat dat het product rijk is aan granen en vezels en dat het bijdraagt aan een lager cholesterolgehalte. “Lekker gezond!”, denk jij dan, totdat je de achterkant van de verpakking eens goed doorleest.  

Ingredientenlijst

Op de achterkant van de verpakking staan de ingrediënten en voedingswaarden van het product vermeld. Wanneer het product een enorme ingrediëntenlijst heeft, zal er eigenlijk al een belletje moeten gaan rinkelen; het product bevat té veel toevoegingen waardoor het té bewerkt is. Laat ik eens een voorbeeld met jullie delen, namelijk de “Quaker Havermout crunchy muesli met noten”. 

Als je deze verpakking ziet, denk je al gauw dat het om een gezond product gaat. Maar laten we de achterkant van het product eens doornemen …

 

 

Het product bevat wel méér dan vier regels aan ingrediënten. De ingrediënten worden naar hoeveelheid genoteerd, wat in dit geval betekent dat de drie meest voorkomende ingrediënten suikers zijn, namelijk: glucosestroop, suiker en oligofructose. Daarnaast staan er nog meer suikers, emulgatoren en aroma’s vermeld. Per 100 gram bevat het product 420 kcal. Hoeveel van die kilocalorieën zullen gezonde calorieën zijn in plaats van “lege calorieën” (veel calorieën door een hoog aantal suikers). Niet veel waarschijnlijk. 

Weet wat je eet

Zo gezond is dit product dus helemaal niet en zó zijn er nog veel meer producten die in de schappen van de supermarkt liggen en ook ongezond zijn. Denk aan de veelzijdige kant en klare zakjes, bakjes, en producten die we dagelijks in onze keuken gebruiken. Nee, we zijn dus lang niet zo gezond als dat we denken en dat komt doordat producten vandaag de dag, te bewerkt zijn en daarmee ongezond worden. Het lichaam haalt er haast geen bouw- en voedingsstoffen uit en kan er niets anders mee dan het te verbannen uit je lichaam. 

Een gouden regel voor eenieder die gezond leeft of gezonder wil worden is: weet wat je eet, weet wat je in je mond stopt, voordat je roept dat je hartstikke gezond eet. Weet wat je in je huis haalt, weet wat je je lichaam toedient. Zodra je hierop zult letten, zal je ook enorme voordelen behalen op het gebied van health. Of je nou aan probeert te komen of af probeert te vallen. 

Heb je nog meer vragen over voedingsmiddelen, bijvoorbeeld het lezen van etiketten? Schroom dan niet om contact op te nemen met mij!

Liefs,

Sousou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *