Vetten

Lekker vet!
Bij het horen van vet zul je vast denken aan een dikke burger van de Mc Donalds of bruingebakken frietjes. De vraag is of vet niet meer is dan alleen dat, want is vet wel zo ongezond als dat wij denken dat het is? Ons lichaam kan absoluut niet zonder vetten. Het zijn niet alleen belangrijke bouwstoffen, maar ook zij hebben grote invloed op jouw gewicht. In dit artikel leg ik jou hier alles over uit.
Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder mij weleens zei, als ik klaagde dat ik het koud had: ‘Je hebt het koud omdat je zo weinig vet hebt. Je zal echt meer moeten eten. Zo krijg je het niet snel koud!’ Deze vergelijking is zo gek nog niet. Vet zorgt namelijk voor het beschermen van je organen en zorgt ervoor dat je niet te veel warmte verliest. Zo hebben mensen die slanker zijn het sneller koud dan mensen die voller zijn.
Vet levert ook energie aan je lichaam. Per gram vet worden er 9 kcal aan jouw lichaam geleverd. Bij koolhydraten en eiwitten zit deze hoeveelheid een stuk lager, namelijk maar 4 kcal per gram. Dit is ook de reden waarom je sneller aankomt als je te veel vetten binnenkrijgt, in plaats van eiwitten of koolhydraten. Gelukkig bestaan er gezonde en ongezonde vetten. Vetten kun je namelijk onderscheiden in onverzadigde vetten en in verzadigde vetten. De onverzadigde vetten zijn de gezonde vetten en de verzadigde vetten zijn de ongezonde vetten die je beter kan vermijden.
Ongezonde vetten zijn onder te verdelen in verzadigde en transvetten. Verzadigde vetten zijn meestal dierlijke producten. Denk hierbij aan margarine, vlees en kaas. Deze vetten zorgen voor een hoog cholesterolgehalte in jouw bloed. 
Transvetten zijn een combinatie van verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Je zou denken dat deze minder ongezond zijn, maar niets is minder waar. Transvetten zijn dé vetten die je moet vermijden, omdat deze bewerkt zijn. Dit zijn producten als chocolade, chips en gefrituurde voeding. Zij zorgen er niet alleen voor dat je lichaam ongebalanceerd raakt, maar ook dat je na het eten hiervan nog steeds honger hebt.
Welke vetten zijn dan wel de goede vetten? De onverzadigde vetten! Zij zijn rijk aan omega 3 en 6 en zorgen, in tegenstelling tot de verzadigde vetten, juist voor een cholesterolverlaging in jouw bloed. Onverzadigde vetten zijn producten als avocado, zalm, olijfolie en noten. Dit zijn dus vetten waar je gerust van kunt eten.
Hieronder is een overzicht gemaakt dat jou kan helpen bij het onthouden welke vetten je moet vermijden.
Deze artikelen vind je vast ook heel leuk! 

Follow by Email
Facebook
Instagram