Goedkoop boodschappen doen

Als je wilt aankomen, komt er meer bij kijken dan enkel heel veel eten, want het compleet omgooien van je levensstijl moet natuurlijk ook bekostigd worden. Dat kan soms best duur zijn. Daarom deel ik in dit artikel wat tips met jullie, die ervoor kunnen zorgen dat je toch nog ‘goedkoop’ kunt aankomen.  

  1.     De markt

Mijn eerste tip is de markt! In de periode dat ik bezig was met aankomen, liep ik altijd eerst langs de markt om te kijken of ik de meeste producten ook niet daar kon vinden. Je kunt al jouw groenten en fruit op de markt scoren voor echt veel minder geld! Denk hierbij aan twee avocado’s die tussen de 2 en 3 euro kosten bij de Albert Heijn, maar die je voor slechts 50 cent op de markt kunt scoren. Dat scheelt je heel wat geld per week. Aan het einde van de dag heb je ook bijna altijd kans dat er extra korting is. Bij mij op de markt scoor je op zaterdag aan het eind van de dag een heel krat voor een prikkie. De marktlui hebben ze dan lang weekend en hebben toch niets meer aan al die groenten en fruit. Dus liever voor een prikkie weg, dan weggooien! 

  1.     Actie, actie, actie!

Mijn tweede tip is het in de gaten houden van folders van de supermarkt of hun websites of zelfs hun apps. Het is handig als je weet wanneer wat in de bonus is, want dan kan je hier ook veel van inslaan. Dit scheelt je iedere keer weer kopen en het is geldbesparend. De ene keer heeft de Albert Heijn diverse producten in de sale, maar weet jij het niet en loop je net naar de Aldi, terwijl je het voor een goedkoper bedrag had kunnen krijgen. Zonde natuurlijk! Twee apps die je kunnen helpen bij het besparen op je boodschappen zijn Supermarkt en Hiiper. Bij de app Supermarkt kun je de folders van vrijwel alle winkels in Nederland doorbladeren op je telefoon. Hiiper heeft zowel een website als een app, waarbij je je boodschappenlijstje zelfs kan importeren. Zij laten dan zien waar je het beste terecht kunt om jouw boodschappen zo goed mogelijk te kunnen verkrijgen. 

  1.   Koop in plaats van A-merken huismerken

Mijn laatste tip is om vaker te kiezen voor het kopen van huismerken. Huismerken hebben een bepaald imago. Bijvoorbeeld dat ze een stuk slechter of minder lekker zouden zijn. Ja, dit kan soms kloppen, maar lang niet altijd. Soms is een huismerk precies hetzelfde of is het zelfs beter om voor het huismerk te gaan. Ik kocht altijd de magere kwark van het huismerk van de Albert Heijn en die was even goed als de andere. Helemaal niets mis mee en je betaalt echt een stuk minder. Bekijk goed de etiketten en probeer het eens uit. 

En dan volgen nu nog wat algemene tips die ik met jullie wil delen:

  1. Doe weekboodschappen. Als je een paar keer per week naar de supermarkt gaat, dan neem je vaak ook producten mee die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Vermijd dit door ieder weekend een mooi lijstje te maken met wat je precies nodig hebt en sla dit vervolgens in één keer in. 
  2. Kijk goed bij welke supermarkt je het beste je boodschappen kunt doen. Ik heb gemerkt dat ik bij de Albert Heijn vaak veel meer kwijt ben, dan bijvoorbeeld bij de Dirk, de Aldi of de Lidl. Voor groenten en fruit gaan wij thuis altijd naar de Lidl. Het is daar niet alleen heel goedkoop, maar zij hebben ook echt de beste groenten en fruit (blijkt uit diverse gewonnen prijzen).
  3. Houd een maand bij waar je het meeste geld aan spendeert. Bewaar je kassabonnetjes en kijk goed welke producten het duurst zijn, maar die je wel iedere keer moet inslaan. Waar geef je het meeste geld aan uit? Wat voor producten zijn het? Zijn die producten echt nodig? Zitten er ook veel snacks en zoetigheid tussen? Als je die vragen beantwoord hebt en het blijken toch wel echt producten die je niet kunt missen, dan kun je in de toekomst meer rekening mee houden door deze producten vaker in de gaten te houden en ze te kopen als ze bijvoorbeeld in de bonus zijn en er dan extra van in te slaan.
  4. En als laatst: ga verspilling tegen! Soms koop je meer dan je nodig blijkt te hebben. Het is zonde als je iedere keer hier en daar wat weg moet gooien. 

Ik hoop dat jullie wat aan de bovenstaande tips hebben gehad en nu wat minder kwijt zijn aan het doen van jullie boodschappen. Laat je echter niet demotiveren als het je toch veel geld kost, want het is uiteindelijk een goede investering in jezelf.


Liefs,

Karima