Aankomen in gewicht als veganist

Aankomen als veganist

Veganistisch eten is tegenwoordig helemaal hot! Als er thuis niet iemand is die liever van dierlijke producten afblijft, dan is er wel iemand op je werk die vegan is. Dat het goed is voor het milieu en je gezondheid is algemeen bekend, maar is het ook goed voor je gewicht?

Als vegetariër eet je geen vlees, maar als veganist leef je volledig op plantaardig voedsel. Geen vlees, geen zuivel en sommigen vermijden ook alles waar zelfs een dierlijke toevoeging in zit. Denk bijvoorbeeld aan gelatine of smaakstoffen. Als veganist kan het soms vrij lastig zijn om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Je lichaam krijgt plots geen dierlijke producten meer binnen en er komen ook minder voedingsstoffen binnen, mits er gebruikgemaakt wordt van supplementen, wat toch wel even wennen is. Dit heeft uiteraard ook invloed op je gewicht. 

Als je niet oppast kun je wat kilo’s verliezen, maar hoe zit het nou met iemand die een veganistische lifestyle aanhoudt en wil aankomen? Kan dat? Uiteraard! 

Tessa is een van de leden van de Facebookgroep. Ze is veganistisch, lust geen pasta, sport niet, maar heeft het desondanks voor elkaar gekregen om maar liefst 3 kilo aan te komen. Ik moest hier uiteraard meer over weten en sprak haar hierover.  

‘Mijn ervaring is dat met kipfilet, melk drinken en pasta eten het redelijk makkelijk is om aan te komen, maar wanneer je dit niet meer mag eten is het moeilijker. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten: veel salade en bladgroente. Het probleem ligt vaak ook niet in aankomen, maar in gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen, zodat je ook meer opneemt. Door op deze manier te eten, haal ik gemakkelijk 3000 calorieën op een dag.’

Hieronder deelt Tessa haar eetschema met jou! 

Disclaimer: Salades en bladgroenten heeft Tessa niet in haar eetschema bijgevoegd, omdat deze weinig calorieën bevatten, maar ze zijn volgens haar wel essentieel om je darmen in balans te houden en om je voeding zo efficiënt mogelijk op te nemen. Dit ontbreekt dus niet in haar voeding.

‘Ik haal studentenhaver of ik weeg de noten af en doe ze in porties in zakjes, zodat ik precies weet hoeveel gram ik binnenkrijg. Noten combineer ik altijd met fruit voor de extra vetten. Daarnaast neem ik iedere dag gemarineerde zeewier met sesamolie of sesamzaadjes voor mijn dagelijkse hoeveelheid jodium. Smoothies kun je zelf maken, maar bijvoorbeeld een verse smoothie van AH 250 ml is 150 calorieën. En als laatste popcorn! Uiteraard zoet want deze bevat meer calorieën dan zout, en komt op ongeveer 500 calorieën.’

Erg inspirerend en motiverend! Heb jij er nu alle vertrouwen in en ga jij er als veganist net zo hard tegenaan als Tessa?
Liefs,
Karima