Stress en voeding

6 voedingsstoffen die je stress verminderen

Wist jij dat er voedingsstoffen zijn die helpen bij het verminderen van je stress? Dat is de vraag die ik op Instagram stelde en maar liefst 81% van de kijkers die reageerden antwoordde op ‘nee’. Reden genoeg om hier een nieuwe blog over te schrijven, want dat is ook alweer een tijd geleden!

Laten we beginnen bij het effect van stress op je lichaam. Wanneer jij stress ervaart, maken jouw bijnieren cortisol aan. Ook wel bekend als het stresshormoon. Cortisol zorgt er onder andere voor dat je slechter slaapt, een hogere bloeddruk krijgt, dat je je vermoeid voelt, dat er als het ware een rem op je immuunsysteem wordt geplaatst en dat je een lagere libido krijgt. Dat wil je natuurlijk allemaal niet.

Er zijn veel voedingsstoffen die cortisol in je lichaam doen toenemen, maar ook voedingsstoffen die dit juist verlagen in je lichaam. In deze blog deel ik 6 voedingsstoffen die helpen bij het verlagen van het cortisolgehalte in je lichaam.

Groene thee

Ben jij team koffie of thee? Ik hoop thee! Terwijl koffie het cortisolgehalte in je lichaam verhoogt, is groene thee juist een ontzettend effectieve cortisolremmer. Er zijn diverse soorten thee die helpen bij afremmen, maar groene thee blijkt toch het best te werken. Een kopje groene thee in een stressperiode is dus een goede manier om je lichaam en jezelf te verwennen. Even zen! Een nadeel aan groene thee is wel dat het vetverbranding stimuleert, dus je kan ervan afvallen. 

B vitamines

Zoals ik in de intro zei, maken jouw bijnieren cortisol aan zodra jij stress ervaart en zijn een van de effecten van cortisol, is dat je je vermoeid voelt. B vitamines helpen de bijnieren om het cortisolgehalte beter te reguleren in het lichaam en geven jou meer energie. Dat is handig! B vitamines kan je vindt in boekweit, quinoa en havermout.

Omega-3

Naast het verlagen van cortisol, draagt omega-3 ook bij als antidepressiva en maakt serotonine, het gelukshormoon, aan in je lichaam. Onze lichaam kan omega-3 niet zelf maken, dus dienen wij deze voedingsstof uit voeding te halen. Je kan het halen uit voeding als vette vis, zoals zalm, haring, makreel, forel, sardines. Ook uit noten als walnoten, pinda’s en hazelnoten en plantaardige olies als hennepolie.

Magnesium

Magnesium heeft een ontspannend effect op de spieren en zenuwen en helpt bij het verlagen van cortisol, maar … De kans is ook groot dat je terwijl je langdurig last hebt van stress, een tekort hieraan creëert. Heb je namelijk langdurig last van stress? Dan is de kans groot dat jouw voorraad magnesium wordt uitgestoot door jouw lichaam. Dit geldt niet alleen bij stress, maar ook als je intensief sport. Iets om dus extra goed op te letten en zeker van in te nemen. Hoe precies? Je kan magnesium uit voeding als spinazie, avocado, vijgen en rauw cacao halen. Dit is niet de cacao die vol zit met suikers, maar 100% zuivere en onverlette cacao. En nu we het over rauw cacao hebben, springen we gelijk over naar een voedingsstof dat hier rijk aan is.

Tryptofaan

Deze voedingsstof zorgt voor de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon, en melatonine. Ook wel bekend als het slaaphormoon, dat ervoor zorgt dat je vanavond als een roosje slaapt. Tryptofaan vind je in voeding als zonnebloempitten, pompoenpitten en banaan.

Vitamine C

Een vitamine die bekendstaat als vitamine die helpt bij het peil houden van de weerstand. Dat is net iets waar cortisol een rem op hoogt zodra jij stress ervaart. Zodra jij stress ervaart, vreet jouw lichaam als het ware jouw vitamine C op. Dat moet je voorkomen, dus neem gauw een stukje rode paprika. Erg rijk aan vitamine C! 

Dat was het alweer: 6 voedingsstoffen die handig zijn om te eten als je stress ervaart, maar de allerbeste tip? Je stress de baas worden! Succes.

Liefs,

Karima