Deel 3

Hola!

We zijn alweer een maand verder en inmiddels gearriveerd bij mijn laatste suikervrije blog. Betekent dit dan ook dat ik stop met suikervrij eten? Nee, maar natuurlijk niet. Helemaal suikervrij zal het niet zijn, maar ik kan met een voldaan gevoel zeggen dat ik blij ben met de challenge die ik heb uitgevoerd. In deze blog neem ik jullie graag mee in het proces en vertel ik hoe ik het heb ervaren. 

Laten we beginnen met wat er minder goed ging … 

Toen ik begon met suikervrij eten dacht ik dat het best een makkie zou zijn. Gewoon alle zoetigheid overslaan en elke verpakking goed bekijken. ‘Als er maar 0 gram suiker staat, dan zit ik goed’, dacht ik. Maar nee, het zit toch wel wat lastiger in elkaar. Er zijn best wat schuilnamen, de grammen die op een verpakking staan betekenen niet altijd ongezonde suiker, dit kunnen ook natuurlijke suikers zijn en daarnaast kan je best moe worden van iedere keer weer teleurgesteld worden als er toch wat suiker in blijkt te zitten. Zelfs in producten waar je dit niet van verwacht … 

Ook thuiskomen en zien dat hetgeen wat gekookt is niet helemaal door de beugel kan, maakte mij soms toch wel bijna aan het huilen, haha. Producten met veel glucose-fructosestroop of enkelvoudige koolhydraten die natuurlijk voor een suikerpiek zorgen. ‘Mooi niet’, dacht ik. Hierdoor moest ik na een dagje werken moest ik nu toch nog in de keuken staan om te koken. Ik sprak mezelf moed in en ging ervoorn. Voor mensen die dus nog thuis wonen kan het vrij demotiverend en een uitdaging worden. . De grootste uitdaging bleef dan toch weer: ‘maar wat precies?’ 

Doordat het vinden van suikervrije producten een grote uitdaging voor mij was, kunnen jullie het gevolg vast ook wel raden. Ik viel maar liefst vijf kilo af in mijn suikervrije periode. Oeps, dat was niet de bedoeling natuurlijk. 

Je zal nu wel denken ‘oh, nou nooit suikervrij voor mij’. Dat het voor mij averechts heeft gewerkt heb ik mede te danken aan mijn abrupte keus. Ik besloot heel spontaan suikervrij te eten, maar heb me vooraf niet verdiept in de producten. Of ik het heel erg vind? Nee, die vijf kilo was te verwachten en daarnaast heeft een suikervrij dieet mij veel meer moois gegeven, waar die vijf kilo niets teweeg kan brengen.

Pluspunten van een suikerdieet

Ik merkte bijvoorbeeld al snel dat ik na een week of drie veel meer honger had dan normaal. Dit was ook de week dat ik me eindelijk goed begon te voelen. De afkickverschijnselen had ik nu wel een beetje gehad en ik begon werkelijk te ervaren wat het met mijn lichaam deed. Voornamelijk in de avonduren, nadat ik twee boterhammen op had en nog honger had, zat ik toch wat vaker met mijn handen in mijn haar. ‘Waar komt al die honger nou vandaan?’ Logisch natuurlijk, want door het nuttigen van minder zoetigheid, heb je vaker honger en ruimte in je maag. Dit was echter toch wel vreemd voor mij, want ook nadat ik echt flink wat had gegeten, bleef ik geen vol gevoel te hebben. Ik eet altijd door totdat ik een stopsignaal krijg en nu kreeg ik die niet zo snel. Ik begon me af te vragen of het wel aan suikervermindering lag of was het gewoon pure toeval. Alhoewel ik altijd aanraad om minder suikers te nuttigen, vond ik mijn hongergevoel toch wel ietwat ongeloofwaardig en durfde ik niet snel een link met suikervermindering te leggen. Ik zocht naar de ervaringen van anderen op het internet en kwam dezelfde ervaring hier en daar ook tegen. 

Daarnaast had ik, zoals ik in mijn vorige blog vertelde, ontzettend veel energie gekregen. Een aantal jaar geleden heb ik mogen ervaren hoe het is om midden op de dag helemaal uitgeput te zijn. Het gevoel dat je een marathon hebt gerend en je bed in wil duiken, dat is best klote. Gelukkig ben ik hier vanaf, maar je energielevel kan natuurlijk altijd hoger. Ik voel me een aan het einde van de dag nog steeds niet moe en heb niet continu gedurende de dag een ‘ik-ben-zooooooo-moe’ uitbraak, omdat mijn lichaam simpelweg naar suiker verlangt. 

Ik heb alles gedaan om mijn buikvet weg te krijgen en finally: ik ben exact daar vet kwijtgeraakt. Ongezonde suikers worden vaak omgezet rondom je buik. Als er plek is waar je waar niet aan wil komen, is dat wel je buik. 

Dat suiker invloed heeft op je immuunsysteem is een algemeen feit. Zo heeft het een duidelijk link met ziektes als kanker of verkoudheid. Ik bedacht me laatst dat ik me niet meer kon herinneren wanneer de laatste keer was dat ik wat symptomen op voelde komen als keelpijn of een lopende neus. Ik ben al lange tijd niet ziek geweest, thank god, maar ook van deze symptomen heb ik geen last meer van. 

Het fijne aan een suikerdieet is ook dat je voor mijn gevoel een soort radar geïmplementeerd krijgt in je smaakpapillen. Ik hoef geen verpakking te lezen of mijn gezicht maakt al een gekke beweging, omdat ik voor mijn gevoel een bakje suikerklontjes in heb genomen. ‘ERROR, your body is getting to much sugar’. Heel handig, want zo weet ik precies wanneer het teveel is. 

Suikervrij voor altijd?

Je vraagt je nu natuurlijk af ik of ik suikervrij blijf eten. Nou, helemaal suikervrij niet, maar ik zal niet meer terug willen gaan naar de hoeveelheid suikerinname als voorheen. Ik heb zelf mogen ervaren dat al dat extra helemaal niet nodig is. Af en toe suiker binnenwerken is prima, als je lichaam daar maar niet gewend aan raakt. 

Suiker is een simpelweg een verslaving en ik kan met trots zeggen dat ik afgekickt en geslaagd ben voor deze mooie challenge. Op naar nog meer suikervrije dagen!

Ga jij ook de uitdaging aan om suikervrij te eten?

P.S Benieuwd naar suikervrije producten? Ja! 

Deze artikelen vind je vast ook heel leuk!