Het veranderende schoonheidsideaal

Gezond aankomen | Geluk en leven in het hier en nu
4 min reading time
Deze week zat ik met een vriend aan de telefoon. We spraken over zelfbeeld, schoonheidsidealen en de invloed van media en influencers daarop. Veel vrouwen die tegenwoordig slank zijn, doen er alles aan om aan te komen. Logisch ook, want dat is het ideaalbeeld dat op internet wordt geschetst. Na dit telefoontje zuchtten we allebei, want we beseften waar het begon dat je als vrouw pas goed genoeg bent als je rondingen hebt en hoe ver dit kan gaan.
Zelfbeeld
Skinny shaming is net zo erg als fat shaming. Toch denken mensen drie keer na voordat ze tegen iemand zeggen dat ze echt moeten afvallen of dat eten beter achterwege kan blijven. In de huidige maatschappij is het daarentegen heel normaal dat je als dun persoon er constant aan wordt herinnerd dat je meer moet eten, dat iemand aan je polsen zit of dat iemand opmerkingen maakt over je gewicht. Niemand kiest ervoor om dun te zijn, maar niet iedereen is zich daarvan bewust. Het lijkt alsof je niet in de samenleving past als je niet aan de idealen voldoet. Volgens mensen moet je vol zitten en dat legt niet alleen een enorme druk, maar zorgt ook voor een laag zelfbeeld en onzekerheid. Wil je aankomen omdat je aan jezelf en voor jezelf wilt werken of omdat je je niet goed genoeg voelt?
Invloed van media
Als ik tegenwoordig door mijn tijdlijn op Instagram kijk, begrijp ik waarom we niet snel tevreden zijn met onszelf. Het lijkt erop dat elk meisje op Instagram een ​​goed figuur heeft en zelfverzekerd is over haar lichaam. Fitnessgangers die voortgangsfoto’s delen die onbereikbaar lijken, meisjes die er welgevormd en zelfverzekerd uitzien en laten we het hebben over de invloedrijke influencers. Wie kent bijvoorbeeld de Kardashians niet? Mooie vrouwen, maar ze zijn niet helemaal natuurlijk. En precies om die reden vraag ik me af in hoeverre influencers zoals zij ooit denken dat ze misschien een laag zelfbeeld bij meisjes creëren. Want laten we eerlijk zijn, is hun figuur niet het huidige schoonheidsideaal in de samenleving geworden waar iedereen naar streeft?
Terug in de tijd

“Zie je het verschil?” vroeg mijn vriendin meteen toen we tegelijkertijd de video afspeelden die ze me stuurde over de app. Ik kon me niet voorstellen dat dezelfde vrouwen in de clip nu ook in een clip zouden verschijnen. Het waren mooie slanke vrouwen die je niet ziet verschijnen in hedendaagse clips van bijvoorbeeld Rihanna, Beyonce of Boef. Tegenwoordig zien we alleen vrouwen met enorme curves.

Het is duidelijk dat het schoonheidsideaal met de tijd verandert. In het postmoderne tijdperk was het nog een doel om er slank uit te zien, nu is dat curvy. Ik vraag me af wanneer de tijd zal komen dat mensen in alle soorten en maten geaccepteerd zullen worden zoals ze zijn en we geen schoonheidsideaal zouden hebben. Een tijd waarin er meer representatie en inclusiviteit is voor elk lichaamsbouw en we niet gaan streven naar ‘het perfecte lichaam’, maar juist naar ‘happy and respected living’. Er is nog een lange weg te gaan, maar tot die tijd is het belangrijk dat je van jezelf houdt en jezelf waardeert om wie je bent. Dat is een stap in de goede richting waarmee je elke dag het verschil kunt maken. Vergeet niet de vraag te beantwoorden: voor wie doe je het? Aan jezelf werken is goed, maar niet als je dit voor anderen doet. Je bent goed genoeg en er is niets mis met je lichaam. Met deze wijze les beëindigden we ons telefoongesprek.

Liefde,

Karima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *