Positief en zelfverzekerd door het leven

zelfbeeld
6 min reading time
Onzeker zijn we allemaal, want het hoort gewoon bij mens zijn. De een is onzeker over zijn lichaam en de ander over zijn prestaties. Alhoewel het goed is om te weten hoe je ervoor kan zorgen om minder onzeker te zijn. In dit artikel deel ik wat tips met jou!

Believe in yourself

Het is best cliché, maar als jij niet in jezelf gelooft, wie gaat dat dan wel voor jou doen? Als jij wilt dat anderen in jou geloven, dan moet je eerst beginnen met in jezelf geloven. Geloof in je kracht, dat je het kan en wees zelfverzekerd over de beslissingen die jij in je leven maakt. Niet iedereen hoeft je leuk te vinden of in je te geloven, het belangrijkste is dat jij wel doet. Geloof jij in jezelf?

Ken je kwaliteiten

Koppel je zelfbeeld aan je kwaliteiten, vaardigheden en talenten en niet wat je bezit. Jij kan nog zoveel bezitten, maar heel onzeker zijn en een laag zelfbeeld hebben. Met materiele dingen koop je geen zelfverzekerdheid en creëer je geen hoog zelfbeeld. Wat veel belangrijk is, is het kennen van jouw kwaliteiten. Je hebt vast weleens feedback gekregen van anderen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ongeduldig bent of juist heel direct over kan komen. Wij als mens zijn snel geneigd om zulke informatie over onszelf op te slaan in ons brein en dit als het ware op ons netvlies te branden. Je weet exact wat niet jouw goede kwaliteiten zijn. Hoe zit het dan met de kwaliteiten waar je juist wel goed in bent? Je bent bijvoorbeeld een behulpzame vrouw en dat krijg je vaak van anderen te horen. Claim dit! Besef dat jij een behulpzame vrouw bent. Dat maakt jou uniek, want niet iedereen is behulpzaam. Jij bent heel goed in tekenen. Wees je hier bewust van, want niet iedereen is gezegend met dit talent. Als je je bewust bent van jouw kwaliteiten en complimenten durft aan te nemen, dan zal je eigenwaarde ook toenemen. Jij weet namelijk wat je kan en wie je als mens bent. Wees je bewust dat je je focus niet legt op de kwaliteiten die jij niet bezit. Wat zijn jouw kwaliteiten of talenten?

Vergelijk jezelf niet met anderen

Jezelf niet vergelijken met anderen lijkt bijna onmogelijk met de technologie van tegenwoordig. Je ziet meiden kiekjes delen op Instagram van hun killerbody, vrienden op Facebook die ieder weekend wel wat leuks doen met hun geweldige vriendengroep en op LinkedIn lijkt het alsof iedereen zo een toffe baan heeft. Je vergelijkt jezelf op elk vlak met anderen en komt er iedere keer weer achter dat je minder bent. Die is knapper, slimmer en succesvoller. Het zijn onschuldige gedachtes als: ‘Wauw … Zij is gewoon even oud, maar kijk wat zij allemaal bereikt heeft’. Deze onschuldige gedachtes hebben toch grote invloed op jouw zelfverzekerdheid en zelfbeeld. Je zult jezelf als minder zien en bestempelen als niet goed genoeg. Naast het feit dat je je moet realiseren dat het slechts social media is en dat de minderen momenten niet worden gedeeld, moet je je ook realiseren dat jezelf vergelijken negatief invloed kan hebben op je mentale gezondheid. Wees je bewust hiervan en kaap elke gedachte waarin je jezelf vergelijkt snel af. Vergelijk jij jezelf met anderen?
Neem geen verwachtingen van mensen aan
Luister niet naar verwachtingen waar jij aan moet voldoen volgens anderen. Mensen gaan er soms vanuit dat je niet zelfverzekerd bent, omdat je niet aan een ideaal of verwachting voldoet. Neem bijvoorbeeld te slank zijn als voorbeeld. Mensen gaan er al vanuit dat je niet lekker in je vel zit als je ‘slank’ bent. Je krijgt opmerkingen naar je hoofd geslingerd waardoor je je onzeker gaat voelen over je gewicht, zonder dat je hier zelf mee zat. Er zijn genoeg vrouwen die ondergewicht of juist overgewicht hebben en dit omarmen. Zij accepteren zichzelf en vinden zichzelf prachtig! Of ze hier verandering in willen brengen, is niet belangrijk en volledig aan hun. Misschien voelt iemand zich wel prima zo? Ook als diegene hier verandering in zou willen brengen, dan is dat pas de volgende stap. Het begint bij hoe je jezelf ziet. Laat anderen jou dus niet onzeker maken, omdat zij denken dat je hier onzeker over bent. Durf dit ook aan te kaarten en aan te geven dat je jezelf goed vindt zoals je bent. Dit geldt voor alles in het leven. Zorg ervoor dat mensen geen verwachting in jouw handen drukken. Zijn er mensen in jouw omgeving die verwachtingen hebben?

Richt je op positiviteit

Wees niet streng voor jezelf als je na weken nog geen kilo bent aangekomen, want het kan zijn dat je al wel de stap genomen hebt om je te verdiepen in het onderwerp of meer eetmomenten op een dag in te plannen. Als je in de spiegel kijkt naar jezelf, kun je ervoor kiezen om te focussen op de elementen die je niet mooi vindt aan jezelf. Je vind je haarkleur niet zo mooi, je vind dat je te kleine ogen hebt of een kromme neus. Het zijn negatieve gedachtes die jij de overhand laat nemen. Als je je focust op de mooie dingen aan jezelf, dan zal je merken dat de ‘minder mooie’ dingen je na een tijd niet meer zullen opvallen. Focussen op negatieve dingen in je leven zorgen ervoor dat je een laag zelfbeeld en minder zelfverzekerd wordt. Als jij in de spiegel kijkt, focus je je dan op wat je niet mooi vindt aan jezelf of juist wat je wel mooi vindt?

Leef bewust

Gedachtes als ‘ik ben zo lomp’ of ‘ik kan het niet’, hebben wij mensen heel vaak. Onopgemerkt zorgen deze gedachtes op een lange termijn voor blokkades. Er is een zin die mij altijd helpt als ik een negatieve gedachte heb, namelijk: ‘Waar je in gelooft, dat wordt je’. Als jij continu jezelf omlaaghaalt en blijft zeggen dat je niet goed bent, dan zal je brein dit als het ware opslaan en blijf je het als aan de lopende band tegen jezelf zeggen. Zo spreek ik geregeld vrouwen die bewondering hebben dat het mij is gelukt om aan te komen, maar dit als een onhaalbaar doel zien voor zichzelf. ‘Karima, dat kan ik echt niet hoor. Ik kan niet zoveel eten op een dag’. De meest invloedrijke stem in je leven, dat is jouw eigen stem. Als je gelooft dat je nooit kan aankomen, je doelen kan behalen of iets compleets nieuws kan gaan doen, dan zal het je ook niet lukken. Het is aan jou om die invloedrijke stem om te zetten in een positieve stem met positieve gedachtes. Geloof je dat uit onderzoek blijkt dat 70% van onze gedachtes negatief zijn?! Dat is natuurlijk bizar. Wil jij je hier ook schuldig aan maken? Vast niet! Opdracht: Wees je een dag lang bewust hoe jij over jezelf denkt en schrijf alles op. Weet wat je waard bent. Vergelijk jezelf niet. Wees positief. Laat niemand jouw zelfverzekerdheid bepalen en leef bewust.

You’re beautiful and enough.

Liefs,
Karima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *