Confrontatie maandag

maandag dieet motivatie
4 min reading time
Het is maandag, tijd om je te wegen. Je staat op de weegschaal en je humeur slaat om. Geen grammetje bijgekomen en je geeft de hoop voor de zoveelste keer weer op. Ik zal je vandaag eens wakkerschudden en eens vertellen waarom.

Er zijn tal van mensen op het internet die uren van hun tijd steken in het creëren van goede content, waar jij zoveel nuttige informatie en tips uit kunt halen. Ondanks dat klik je door of screen je, zodat het ergens in je fotoalbum kan verdwalen, en ga je op zoek naar andere alternatieven. Maanden later, als niets heeft gewerkt, kom je weer terug en vraag je: ‘heb je nog tips?’ Ik heb altijd een apart gevoel gehad bij deze vraag, maar beantwoordde hem desondanks altijd! Totdat ik een podcast beluisterde van een bekende mindset goeroe in Nederland die aangaf alle vragen te beantwoorden, behalve die ene vraag. Dit was volgens hem een typische vraag van mensen die ongeïnteresseerd en lui zijn en liever niet zelf aan slag willen. Toen pas kon ik verklaren waar dat aparte gevoel vandaan kwam.

Je zeurt al jaren over jouw ondergewicht en dat je hier ontevreden over bent. Ondanks dat wil je wel iets waar je binnen no time van aankomt. Anders heb je er geen zin in, want het moet allemaal zo snel mogelijk. Lukt dat niet? Pak je een zak chips en ga je weer met je luie reet op de bank zitten en begin je weer met zeuren. Ondertussen tikt de tijd weer door en blijf je tegen iedereen zeggen dat je al 6 jaar lang probeert aan te komen … Tel daar maar gerust nog 4 jaar bij op. 

Ondanks het tijdperk waarin wij tegenwoordig leven met social media waarbij alles wordt gedeeld, lees: proces van A tot Z, blijf je maar zeggen geen idee te hebben waar je moet beginnen en inspiratieloos te zijn.

Als je ziet dat anderen progressie boeken is het eerste wat je vraagt: ‘hoe?’, In de hoop dat hier iets uitkomt wat niet klinkt als gezond eten en trainen. Lees je daarentegen dat iemand is aangekomen met een pil die een paar tientjes kost, dan denk je daar niet twee keer over na en heb je het de volgende dag al in huis. Bij het zien van de prijzen van een gepersonaliseerde train- of voedingsschema haak je nog sneller af dan je hersencellen hierover konden denken. Want een levenslange investering om je eetstijl te veranderen, daar heb je simpelweg geen zin in.

 

Ondanks het geheim dat iedere dag en elke keer weer door iedereen wordt gedeeld, gezond eten en sporten, wil je dit graag ontlopen en liever horen dat er een wonderpil bestaat die je het liefst de volgende dag wat dikker heeft gemaakt. Heb je dan niet door dat de producenten van deze producten inspelen op een zwakte? Op een onzekerheid in jou? 

Waarom vraag je iedere dag aan jezelf of je gezond zal gaan eten vandaag? Of je vandaag naar de sportschool moet gaan en eindelijk wel iets ervoor gaat doen? Waarom maak je zulke besluiten ‘handelbaar’? Je vraagt jezelf toch ook niet iedere of je je tanden moet poetsen? Het gaat om prioriteiten. Het is simpelweg geen prioriteit voor je en daarom vraag je je brein om te antwoorden voor jou. Die je helaas zo hebt geprogrammeerd dat hij altijd ‘nee’ zal zeggen, waardoor er geen stap richting verandering gemaakt wordt.

Ik confronteer je schaamteloos, want ik vraag me af wanneer je inziet dat jij zelf het probleem bent voor het feit dat je nog geen kilo bij bent aangekomen. Stop dus met zeuren dat je niet tevreden bent over je lichaam en wees je bewust hoe hard je probeert de realiteit te ontwijken: YOU SHOULD WORK FOR IT! Stop met zeggen dat gezond eten niets voor jou is of gebrek te hebben aan motivatie om naar de sportschool te gaan. Wat als ik jou morgen 1 miljoen euro schenk en jou vraag het bovenstaande nooit meer te zeggen. Dan hoor ik het ook echt nooit meer. Werk aan je mindset, want die wilt naar links en jij wilt naar rechts. Uiteindelijk moet je samen rechtdoor gaan.

Maar hey, gelukkig is er wel een lichtpuntje van mijn confrontatie. Het is vandaag maandag. De dag waar jij ook alles altijd naar uitstelt. ‘Maandag ga ik echt beginnen, maandag ga ik mij inschrijven bij de sportschool, maandag ga ik dit … maandag … ’. Deze confrontatie is geschreven op het perfecte moment, want vanaf vandaag ga jij verandering maken.

Liefs,

Karima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *