De invloed van het schoonheidsideaal

gezond aankomen | get fat with me
4 min reading time

Van de week hing ik aan de telefoon met een vriendin. We hadden het over zelfbeeld, schoonheidsideaal en invloed van media en influencers daarop. Veel vrouwen die slank zijn doen er tegenwoordig alles aan om aan te komen. Logisch ook, want dat is het ideale beeld dat geschetst wordt op het internet. Na dit telefoongesprek zuchten wij beiden, omdat wij ons realiseerde waar het is begonnen dat je je als vrouw pas goed genoeg bent als je curves hebt en hoe ver dit kan gaan.

Zelfbeeld

Skinny shaming is net zo erg als fat shaming. Toch denken mensen drie keer na voordat ze iemand zeggen dat hij echt eens moet afvallen of dat eten beter kan laten staan. In de hedendaagse maatschappij daarentegen is het vrij normaal dat je als dun persoon continu erop gewezen wordt dat je eens meer moet gaan eten, dat iemand aan je polsen gaat zitten of dat iemand opmerkingen maakt over je gewicht. Niemand kiest ervoor om dun te zijn, maar daar is nog lang niet iedereen zich bewust van. Het lijkt wel alsof je niet past in de maatschappij als je niet aan de idealen voldoet. Je moet per se vol zijn volgens mensen en dat zet niet alleen enorme druk, maar zorgt ook voor een laag zelfbeeld en onzekerheid. Wil jij aankomen omdat je aan jezelf en voor jezelf wilt werken of omdat je je niet goed genoeg voelt?

Invloed van media

Als ik tegenwoordig door mijn tijdlijn op Instagram kijk, dan begrijp ik hoe het komt dat wij niet snel tevreden zijn met onszelf. Het lijkt alsof elk meisje op Instagram een goed figuur heeft en zelfverzekerd is over haar lichaam. Fitness goeres die progress foto’s delen die onhaalbaar lijken, meiden die er curvy en zelfverzekerd uitzien en laten we het dan ook maar hebben over de invloedrijke influencers. Wie kent de Kardashians bijvoorbeeld niet? Prachtige vrouwen, maar helemaal naturel zijn ze niet. En juist om die reden vraag ik mij af in hoeverre influencers als zij er ooit bij stilstaan dat zij mogelijk een laag zelfbeeld creëren bij meiden. Want laten we eens eerlijk zijn, is hun figuur niet de huidige schoonheidsideaal in de maatschappij geworden waar iedereen naar streeft?

flowers

Terug in de tijd

‘Zie je het verschil?’ vroeg mijn vriendin gelijk toen wij tegelijk de video afspeelde die zij mij stuurde over de app. Ik kon het mij niet voorstellen dat dezelfde vrouwen in de clip ook nu in een clip zouden verschijnen. Het waren prachtige slanke vrouwen die je niet in hedendaagse clips van bijvoorbeeld Rihanna, Beyonce of Boef ziet verschijnen. Tegenwoordig zien wij alleen maar vrouwen met een platte buik, een dikke kont en grote borsten.

Zie jij het verschil?

Het is duidelijk dat het schoonheidsideaal met de tijd verandert. In de postmoderne tijd was het nog een goal om er slank uit te zien, nu is dat volslank. Ik ben benieuwd wanneer de tijd komt waarin mensen in alle vormen en maten eens geaccepteerd zouden worden zoals ze zijn en wij geen schoonheidsideaal zouden hebben. Een tijd waarin er meer vertegenwoordiging en inclusiviteit is voor iedere lichaamsbouw en wij niet zullen streven naar ‘de perfecte body’, maar eerder naar ‘gelukkig en gerespecteerd leven’. Daar is nog een nog een lange weg naar te gaan, maar tot die tijd is het belangrijk dat je van jezelf houdt en waardeert zoals je bent. Dat is een stap in de goede richting waar jij iedere dag het verschil mee kunt maken. Vergeet ook niet de vraag te beantwoorden: voor wie doe je het? Aan jezelf werken is goed, maar niet als je dit doet voor anderen. Je bent goed genoeg en er is niets mis met jouw lichaam. Met deze wijze les eindigden wij dan ook ons telefoongesprek.

Liefs,

Karima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *