De huidige revolutie rondom bodypositivity is mislukt

body positivity
2 min reading time

Bodypositivity: In mijn ogen een compleet misbruikt woord. Niet omdat ik het niet tof vind dat we celebraten en toejuichen dat je blij moet zijn over je body. Juist dat zou ik meer willen zien.

Toen ik laatst bodypositivity intikte op Google en artikelen tegenkwam als ‘de 10 Instagram accounts die bodypositivity omarmen’, was ik zo excited! Ergens ook wel nerveus, want laat het toch niet weer zo zijn dat … Ik klikte, wachtte geduld af en ja hoor: Alleen maar vrouwen met overgewicht.

Het jaar 2018 kunnen we een beetje ‘het jaar’ van de bodypositivity noemen. Een mega hot onderwerp dat overal opduikt en waar velen voor strijden. Alhoewel het misschien wel ernstig is dat ik, na het doorspitten van het internet en hier al vele gesprekken over heb gehad met vrienden, toch voor de zekerheid de betekenis ben gaan opzoeken. Die twijfel is eigenlijk wel logisch, want je ziet dat deze beweging slechts enkele voorbeelden toont van wie zijn lichaam zou moeten omarmen. Tegenwoordig lijkt het woord bodypositivity eerder: ‘omarm dat je overgewicht hebt’, te betekenen.

Gelukkig weet ik dat dit niet klopt, want volgens Google betekent dit woord: ‘positief zijn over je lichaam’. Wordt het dan geen tijd dat wij mensen dit begrip ook echt inclusief gaan maken? Waar blijven de vrouwen met ondergewicht, een handicap, met vitiligo en nog vele andere unieke uiterlijkheden die ook omarmt zouden moeten worden? Laten we deze vrouwen allemaal tonen als we het over het begrip bodypositivity, want pas dan maken we echt het verschil met deze gaande revolutie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *