Eiwitpoeders: nodig of overbodig

3 min reading time

Zijn eiwitpoeders echt belangrijk?

Het is iets wat wij allemaal iedere dag binnenkrijgen in onze lichamen, maar vooral sporters lijken zich hiermee vol te proppen. We hebben het over niets minder dan eiwitten. Mensen halen eiwitten vaak uit producten als kip, biefstuk, eieren of een bakje kwark. Toch kun je er ook voor kiezen om een eiwitpoeder aan te schaffen. In dit artikel leg ik je uit waarom er gebruikgemaakt wordt van eiwitpoeders en welke voordelen dit met zich meebrengt.

Tot voor kort ben ik zelf gestart met het gebruik van eiwitpoeder. Het eerste wat ik doe na een intensieve training in de sportschool, is een eiwitshake naar binnen werken. Eiwitten zijn, zoals ik in het kopje macro’s beschreef, erg belangrijk voor spierherstel en spiergroei. Of eiwitpoeder dan ook echt nodig is? Nee! Eiwitpoeder is niet noodzakelijk, maar veel mensen hebben een druk leven en hebben niet altijd tijd, om na een intensieve training een gehele eiwitrijke maaltijd binnen te werken. Helaas is er een vertekend beeld dat eiwitpoeders alleen nuttig zijn voor sporters, maar dat is niet zo. Eiwitpoeders maken het gemakkelijker om genoeg voedingstoffen binnen te krijgen en geen tekorten op te lopen.

Ondergewicht en eiwitten

Heb je moeite met het aantikken van je dagelijkse hoeveelheid eiwitten? Dan is een eiwitpoeder helemaal geen slecht idee. Er zijn zelfs diverse onderzoeken die constateren dat mensen met ondergewicht vaak ook een tekort hebben aan eiwitten. Per kilogram lichaamsgewicht heb je 0.8 gram eiwit nodig. Bij iemand die sport ligt deze hoeveelheid iets hoger, namelijk 1,2 tot maximaal 2,0 gram per lichaamsgewicht. 

Aminozuren

Dat het belangrijke bouwstoffen zijn, weten we allemaal. Maar we kunnen er nog op ingaan. Eiwitten bestaan namelijk uit aminozuren. Bekende aminozuren zijn onder andere cysteïne, glycine en glutamine. Als je een tekort hebt aan bijvoorbeeld glutamine, dan heb je vaak ook last van je darmen, omdat de barrière verstoord raakt. Ook heeft glutamine invloed op je immuunsysteem, stress en je hersenen. Een tekort aan aminozuren kan zorgen voor slaaptekort, huidproblemen, haaruitval, diabetes en een (te) hoge bloeddruk.

Ooit gedacht dat een tekort aan eiwitten zoveel problemen met zich mee kan brengen? Ik krijg er maar stress van, ondanks dat ik meer dan genoeg eiwitten binnen krijg.

Liefs,

Karima

 

P.S Wist je dat de smoothies uit de smoothie guide allemaal gemiddeld 30 gram eiwitten bevatten? En dat de smoothies makkelijk en gezond zijn? Genoeg eiwitten binnenkrijgen is dus gemakkelijker dan je dacht!

Bronnen | Erdmann, R. & Jones , M., (1987) The Amino Revolution, First Fireside Edition, p2. Castell LM, Newsholme EA. Glutamine and the effects of exhaustive exercise upon the immune response. Can J Physiol Pharmacol 1998; 76: 524-32.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *