Macro’s: koolhydraten

wat zijn koolhydraten? aankomen
3 min reading time
De een vermijdt ze liever en de ander kan juist niet zonder. We hebben het natuurlijk over koolhydraten. Ondanks dat er altijd gedacht wordt dat koolhydraten ongezond zijn, zijn dit belangrijke bouwstoffen die absoluut niet weg te denken zijn uit je dieet. In dit artikel leg ik uit wat koolhydraten zijn en waarom ze van belang zijn in een aankomdieet.
Diverse soorten
Per gram koolhydraat krijg je 4 calorieën binnen in je lichaam. Net als eiwitten kun je koolhydraten onderverdelen in diverse soorten. In dit artikel richt ik me op de complexe en enkelvoudige koolhydraten. De naam complexe en enkelvoudige koolhydraten, verklapt eigenlijk al hoe deze koolhydraten er schematisch uitzien.

Koolhydraten bestaan uit koolstof en waterstof en kun je vertalen naar suikers, zetmeel of vezels. Bij het afbreken van koolhydraten komt er energie vrij. Jouw lichaam wordt gevoed door de energie die vrijkomt. De manier waarop koolhydraten worden afgebroken is erg belangrijk, want dat maakt het verschil.
Ketens
Een koolhydraat is opgebouwd uit ketens. Dit kunnen zowel enkelvoudige als oneindige ketens zijn. Enkelvoudige koolhydraten bestaan uit enkelvoudige ketens. Het kost je lichaam weinig moeite om deze koolhydraten af te breken, dus ze worden snel opgenomen en je krijgt ook snel weer honger of zin in nieuwe koolhydraten. Voorbeelden van enkelvoudige koolhydraten zijn: frisdrank, witte pasta en wit brood.

De complexe koolhydraten bestaan uit oneindige ketens. Deze koolhydraten zijn tussen de 10 tot 100 ketens lang en worden langzaam opgenomen. Het kost je lichaam veel energie om deze lange

ketens af te breken, maar ze zorgen ervoor dat je langer energie hebt en dat je een verzadigd gevoel hebt. Voorbeelden van complexe koolhydraten zijn: volkorenpasta, zilvervliesrijst en granen.

Of je lichaam een koolhydraat snel of langzaam opneemt is heel belangrijk. Het langzaam opnemen van een koolhydraat betekent dat de hoeveelheid energie rustig wordt afgegeven aan je lichaam, ofwel de suikers. Als je lichaam een koolhydraat snel opneemt, betekent dit dat je lichaam in een klap de totale hoeveelheid suikers krijgt. Dit kan ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel omhoog schiet en het zorgt er voor dat er vet in je lichaam wordt omgezet. Een van de voornaamste oorzaken van buikvet zijn enkelvoudige koolhydraten.
Conclusie

Dus liever geen piekende bloedsuikerspiegel en hier en daar buikvet, omdat je je vol hebt gepropt met enkelvoudige koolhydraten? Dan moet je het volgende doen: vermijd enkelvoudige koolhydraten en kies in plaats voor complexe koolhydraten. Want complexe koolhydraten is van levensbelang als je gezond wil aankomen.

Liefs,

Karima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *