Macroverhouding

aankomen avocado eten
3 min reading time

Nu je, hopelijk, wat wijzer bent geworden van door de drie voorafgaande artikelen, wordt het tijd om een juiste macroverdeling te maken. Bij het maken van een macroverhouding moet er rekening gehouden worden met diverse factoren. Je moet onder andere rekening houden met hoeveel jij op een dag beweegt. Plof je heerlijk in je stoel op het werk of ben je juist continu heen en weer aan het rennen? En hoe zit het met sport? Doe je helemaal niets aan sport of ben je juist een fanatieke trainer? Ook dit is een puntje dat zwaar meeteelt bij het berekenen van jouw macroverhouding. Zoals jij nu weet, zijn eiwitten belangrijk bij het herstellen van jouw spieren. Iemand die intensief traint, moet daarom ook meer eiwitten binnenkrijgen.

Hieronder zie je een plaatje dat de ideale macroverdeling weergeeft van iemand die wil aankomen. Er is hierbij vanuit gegaan dat het iemand is die een kantoorbaan heeft en niet traint. Op het plaatje zie je dat je voornamelijk koolhydraten binnen moet krijgen. En dan wel de complexe natuurlijk. Als je dus zilvervliesrijst met kip op het menu hebt staan, dan zorg je ervoor dat je bord voor 60% is gevuld met zilvervliesrijst. Dat zijn namelijk jouw koolhydraten. Op die manier kan je de verhouding zelf een beetje in de gaten houden. Het is natuurlijk ook verstandig om alles met bijvoorbeeld My Fitness Pall bij te houden, zodat je zeker weet of je niet op 70% vetten zit iedere dag en slechts 20% koolhydraten. Dan klopt er iets niet.

 

Als het goed is heb je nu wat kennis over eiwitten, koolhydraten en vetten. Daarnaast weet je nu hoe de (basis) macroverhouding eruit ziet van iemand die wil aankomen in percentages. Nou moet er alleen nog een laatste stap gezet worden, want hoeveel gram is dat allemaal, rekeninghoudend met alle factoren? Tsjah, dat is een beetje hoge wiskunde. Ik bespaar jou het rekenwerk, want gelukkig bestaat er een goede app genaamd ‘Myfitnesspall’ die jou hier goed bij kan helpen. Deze appt berekent jouw macroverhouding uit in grammen, waarbij ook rekening wordt gehouden of je sport en of je veel beweegt op je werk. Het geeft jou een duidelijk beeld in welke verhouding jij van wat moet eten om succesvol aan te komen. Als je dat goed weet, dan heb jij al de eerste stappen gezet in de goede richting, want je weet nu hoeveel je moet binnenkrijgen en dan nu alleen nog maar een kwestie van kijken wat je dan kan eten op een dag. 

Hulp hierbij nodig? Neem gerust contact op met mij! 

Benieuwd hoe de app te gebruiken? Klik dan hier

Liefs,

Karima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *