Vergroot je eetlust

9 min reading time

Als je wil aankomen, moet je simpelweg meer gaan eten dan normaal. Je moet hierbij beginnen met het vergroten van je eetlust. Dit is iets wat soms lastig kan zijn, want om zomaar even 1000 kcal extra te gaan eten… Dat kan toch wel een uitdaging zijn. Gelukkig heb ik wat handige tips voor jou die je kunnen helpen bij het vergroten van jouw eetlust.

1. Ontbijt – Hoe start jij jouw dag? 

Er wordt niet voor niets gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Toen ik begon met mijn aankomproces, was het voor mij een hele uitdaging om iedere ochtend opnieuw weer wat door mijn keel te krijgen. Ik sloeg mijn ontbijt altijd over en pas nadat er een aantal uren verstreken waren van de dag, nam ik een boterham. Hier dacht ik ook pas aan wanneer mijn buik al luidkeels begon te knorren. Neem maar van mij aan dat juist deze maaltijd je kan helpen om je eetlust te vergroten. Je hoeft natuurlijk niet te kiezen voor een enorm bord met rijst en kip, die je helemaal op moet eten. Het ontbijt is namelijk een van de gemakkelijkste maaltijden. Je kunt bijvoorbeeld voor drinkbare havermout gaan of wellicht start jij de dag met een calorierijke shake. Hoe eerder je hier mee begint, hoe sneller je weer dat hongergevoel zult krijgen. Als je iedere keer pas wacht met ontbijten als je in de trein zit, op school bent of al mailtjes aan het uittikken bent op je werk, laat je telkens weer punten liggen. Je begint dan later op de dag met eten. Of dat slim is? Nee! Denk maar, in de tijd dat jij al op je bestemming bent aangekomen, kan je maag het eten al verwerkt hebben en had je dus al kunnen beginnen met je tussendoortje. Een langere dag = meer eetmomenten.

Tip: Zorg er dus voor dat je altijd ontbijt, maar ook zo vroeg mogelijk.

2. Meerdere eetmomenten– hoe vaak eet jij op een dag?

Als jij iedere dag je gewenste aantal calorieën behaalt met drie eetmomenten is dat fantastisch, maar helaas is niet iedereens maag zo groot. Je lichaam moet niet alleen wennen aan de porties die je eet, maar ook aan de zwaarte. Een vol bord met pasta kan er namelijk al snel voor zorgen dat je een verzadigd gevoel krijgt. Wees niet gefrustreerd als je om die reden je bord niet leeg krijgt. Wel kan je het eten over vijf, zes of zelfs zeven eetmomenten verdelen per dag. Dit zorgt ervoor dat je je maag de tijd geeft om het te verwerken en rustig uit te rekken. 

Tip: Verdeel dus je eten in kleinere porties verspreid over de dag.


3. Drink je calorieën weg!

Kan je niet zoveel op? Zet smoothies in! Vloeibare calorieën zijn zoveel makkelijker om te nuttigen, maar bevatten ook aanzienlijk veel calorieën.Op zoek naar kcalrijke smoothierecepten? Bekijk dan gauw de smoothie guide: een digitaal boek met 21 recepten die allemaal 1000+ kcal bevatten! De guide bevat onder andere smaken als snicker, strawberry cheesecake en choco loco. Klinkt dat niet geweldig?

Tip: Drink calorierijke smoothies

4. Timer – Na hoeveel uur heb jij honger?

Ken je dat, wanneer je in de vakantie of in het weekend plots om 7 uur klaarwakker bent en niet meer verder kan slapen? Dit noemen ze ook wel de biologische wekker, want je bent er zo aan gewend om iedere dag op diezelfde tijdstip wakker te worden. Na een tijdje heb je geen timer meer nodig en zit je klaarwakker in je bed. Natuurlijk heb je ook mensen die altijd doorsnurken, haha. Deze biologische wekker kan jij ook zelf ontwikkelen zodat je lichaam straks, wanneer het honger heeft, zelf om eten vraagt! Dat is stukken beter dan dat jij continu moeizaam een boterham naar binnen moet werken. 

Hoe ontwikkel je deze biologische wekker en laat je je lichaam zelf om eten vragen? Zet je timer om de paar uur, om jezelf eraan te herinneren dat je wat moet eten. Op deze manier train je je hongergevoel en heb jij straks geen timer meer nodig.Het is belangrijk om het verschil te zien tussen ‘mijn maag zit vol, dus ik heb geen honger’ en ‘mijn maag roept nog niet naar eten, maar er past wel wat in’. In dat laatste geval kan er dus nog degelijk wel wat in. Als je wil aankomen, geldt er geen ‘mijn maag roep niet om eten’. Zo ver moet je het eigenlijk niet laten komen. Je hebt of echt geen ruimte en zit dus propvol, of je hebt trek en gaat dan gauw wat eten. Met de timer ga je ervoor zorgen dat je je trek omzet in hongergevoel. Je lichaam zal na een tijd gewend moeten raken aan de kleine tussendoortjes, waardoor je na een tijd geen timer meer nodig hebt en de biologische wekker officieel is geïnstalleerd. Dit is waar je naar moet streven bij het gebruiken van de timer. Als je na twee uur geen honger hebt en absoluut geen zin hebt om een boterham weg te werken, kies dan voor kleine porties calorierijk voedsel.

Zelf hanteerde ik om de 2 a 3 uur een timer, maar het is belangrijk dat je op je eigen tempo begint. Naderhand kun je de lat altijd nog wat hoger leggen.

Tip: Rek je maag natuurlijk uit door jezelf door middel van een timer aan eetmomenten te herinneren.

vijgen broodje

5. Lekker eten – Wat is jouw lievelingsgerecht?

Het valt mij soms op dat mijn zusje slechts een paar happen neemt tijdens het avondeten, maar soms terwijl ze nog bezig is met haar eigen bord, vraagt ze mij al of ze een paar happen van mijn bord mag. ‘Uhm, nee … En sinds wanneer eet jij zoveel?’ antwoord ik dan. Eigenlijk is het gedrag van mijn zusje heel logisch, want eet je niet altijd veel meer van hetgeen waar je echt van smult? Denk aan het gerecht waar je altijd voor wakker gemaakt mag worden.Zoveel moeten eten is soms toch wel een beetje een straf, dus maak het jezelf makkelijker door lekker te koken. Je eet hier niet alleen meer van, wat uiteindelijk tot het vergroten van je eetlust zal leiden, maar je smult er ook nog eens van. Dat zijn twee vliegen in een klap. Je zult zien dat het dan ook niet meer zo een zware straf is!

Tip: Kies voor gerechten die jij lekker vindt, want hier eet je dan ook gauw meer van.

6. Kies slim – Havermout met melk of water?

Stel jezelf eens de vraag: Wat is lastiger om weg te krijgen? Een groot bord met rijst of een goedgevulde shake met evenveel calorieën.Slim kiezen, dat is waar het allemaal begint. Als je net begint met het vergroten van je eetlust, kun je beter kiezen om zo min mogelijk moeite doen en toch zo veel calorieën als mogelijk binnen te krijgen. Je bent even bezig om een kommetje havermout met melk, twee bananen en wat pindakaas weg te werken, maar in een blender ben je er binnen vijf minuten vanaf. Dit noemen ze ook wel liquid cheating. Maar denk bij slimme keuzes maken ook aan extra olijfolie toevoegen aan je pasta, salade of eieren. Daar merk je helemaal niets van, maar olijfolie bevat wel belachelijk hoge voedingswaardes: 880 kcal en 100g vet per 100 gram olijfolie. Met hier en daar een scheutje olijfolie zit je al snel goed met je vetten en tik je zo je calorieën aan.

Tip: Zo makkelijk en snel mogelijk, zo veel mogelijk calorieën binnenkrijgen.

7. Sporten – Wanneer was jouw laatste keer sporten?

Als je wil aankomen en besluit om dit in combinatie met sport te doen, dan focus je je op krachttraining. Hierbij kweek je je spieren, zodat deze groter worden. 

Omdat je vrij intensief gaat trainen, is het belangrijk dat je voor het trainen goed eet, zodat je lichaam energie heeft om er helemaal tegenaan te gaan. En niet alleen dan. Als je hard traint, dan kost dit je energie, waarna je lichaam weer om energie vraagt. Ook dit vul je weer aan met voeding. Je zal merken dat je niet alleen je spieren, maar ook je eetlust enorm zullen groeien door het sporten. In mijn ogen is dit echt de gouden combinatie, want ik heb zelf de eetlust boost ervaren, waardoor ik 6 kilo extra aankwam! Sporten dus!

Geen idee waar te beginnen? Klik dan hier.

Tip: Doe aan krachttraining. Hierdoor bouw je spiermassa op en je lichaam snakt na afloop naar eten om weer te herstellen.

8. Gebruik natuurlijke eetlustboosters

Wist je dat er 100% natuurlijke eetlustboosters bestaan die kunnen helpen bij het vergroten van jouw eetlust? GFWM verkoopt er maar liefst 3 van: bijenpollenfenegriek en moerbeien.Bijenpollen zijn stuifmeelkorrels die verzameld worden door bijen. Deze korrels bevatten veel nuttige stoffen voor de mens en uitmuntend hoge voedingswaarden. Er zitten namelijk maar liefst 250 stoffen in de bijenpollen, waaronder aminozuren, lipiden, vitaminen en mineralen. Een van de bijzondere stoffen is phenylalanine. Dit stofje maakt het mogelijk om je hongergevoel op een natuurlijke manier te stimuleren, zodat het gemakkelijker wordt om meer voeding te nuttigen en aan te komen.Dit geldt ook voor de moerbeien. Deze superfood is niet zo heel bekend, maar deze bessen hebben meer in hun mars dan je denkt. Moerbeien zijn rijk aan vele vitamines, mineralen, antioxidanten en stimuleren ook de eetlust. Het mooie aan moerbeien is dat ze van zichzelf een zoete en honingachtige smaak hebben en hierdoor lekker genuttigd kunnen worden als snackAls laatst hebben we ook fenegriek! Dit is een eenjarige plant die tot één van de beroemdste kruiden toebehoort. De zaden van deze plant worden namelijk effectief ingezet voor verschillende doeleinden, zoals het stimuleren van de eetlust, maar ook de borstgroei en de melkproductie (bij het geven van borstvoeding).

Tip: zet natuurlijke eetlustboosters in 

9. Ongezond – Wanneer was jouw laatste cheatmeal?

Ook ik geniet nog steeds van veel lekkers. Hierbij hanteer ik de 80/20 regel. Maar tijdens mijn aankomperiode wilde ik niets weten van snoep, koek of frisdrank. Ik vond het zonde om mijn lichaam vol te proppen met producten die mij eigenlijk alleen maar in de weg zouden staan bij het behalen van mijn doel. Ongezond voedsel zit vaak vol met suikers en deze zorgen ervoor dat je vol gaat zitten. Zonde, want deze producten dragen niet echt bij aan een gezonde gewichtstoename, omdat ze simpelweg (te) weinig nuttige voedingswaardes bevatten.Tip: Vermijd ongezond voedsel, want hier raak je onnodig en snel vol van.

Succes! Ik hoop dat de bovenstaande tips je op weg kunnen helpen om je eetlust te vergroten. Heel veel succes en laat vooral even weten als ik iets voor je kan betekenen.

Liefs,

Karima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *